Wat kan een mediator voor je betekenen in het scheidingsproces?

Scheiden is voor niemand leuk. Het is een emotionele en stressvolle tijd waarin veel geregeld moet worden. Soms is het echter onvermijdelijk en is scheiden de beste optie voor jullie als koppel. Het kan dan lastig zijn om tot afspraken te komen en hierbij kan een mediator uitkomst bieden. In dit artikel leg ik uit wat een mediator voor je kan betekenen in het scheidingsproces.

Hulp bieden bij het maken van afspraken

Een mediator Ede is een onafhankelijke derde partij die jullie kan helpen om tot afspraken te komen tijdens het scheidingsproces. Het grote voordeel hiervan is dat jullie zelf de regie houden over de afspraken en er geen advocaten aan te pas hoeven te komen. De mediator zal jullie begeleiden in het maken van afspraken op het gebied van alimentatie, de verdeling van de inboedel, de woning en eventueel de kinderen. 

Begeleiding bieden in het scheidingsproces

Een mediator is geen rechter en zal dan ook geen beslissingen voor jullie nemen. Het is wel zijn of haar taak om jullie te begeleiden in het maken van afspraken en deze vast te leggen in een convenant. Het grote voordeel hiervan is dat het convenant door de rechter wordt goedgekeurd en daarmee juridisch bindend is. Dit voorkomt problemen in de toekomst en zorgt voor duidelijkheid voor beide partijen.

Het is goedkoper dan een advocaat

Het proces van mediation is vaak korter en goedkoper dan het proces van een advocaat. Jullie betalen namelijk geen uurtarief voor beide partijen, maar alleen voor de mediator. Daarnaast is het een snelle manier om tot afspraken te komen en voorkomt het een vechtscheiding. Dit laatste is vooral belangrijk als er kinderen in het spel zijn. Zij hebben het al moeilijk genoeg en moeten niet nog meer belast worden door een vechtscheiding.

Begeleiding bieden na het scheidingsproces

Maar niet alleen tijdens het scheidingsproces kan een mediator helpen. Ook als het proces al afgerond is en er een geschil ontstaat, kan een mediator uitkomst bieden. Het kan dan zijn dat de afspraken niet goed worden nagekomen of dat er onvoorziene omstandigheden ontstaan. In dit geval kan een mediator helpen om tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Bron: Circles-mediation.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.