Welke verschillende relatievormen bestaan er?

Het is belangrijk om goed na te denken over welke relatievorm je kiest. Hier zitten namelijk bepaalde rechten en plichten aan, en ook bij het beëindigen van de relatie zijn er bepaalde consequenties. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het gezag over de kinderen, van wie het vermogen is, pensioenen, en of je erfgenaam bent. Twijfel je nog voor welke relatievorm je wil kiezen? In deze blog zetten we de verschillende relatievormen voor je op een rijtje.

Samenwonen

Vaak wordt er eerst voor gekozen om te gaan samenwonen. Als jullie allebei op hetzelfde adres staan ingeschreven bij de gemeente, is er sprake van samenwonen. Je kunt gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract. In een samenlevingscontract worden onderlinge regels vastgelegd. Zo kun je bepalen hoe de vaste lasten worden verdeeld, welke eigendommen privé en welke gemeenschappelijk zijn, wie de premies van levensverzekeringen betaalt, en hoe de verdeling gaat bij overlijden of bij uit elkaar gaan. Als je kiest voor een samenlevingscontract, ben je geen geregistreerd partner. Ook is een samenlevingscontract een van de eisen om fiscaal partner te zijn. Als jullie fiscale partners zijn, kunnen bepaalde posten van de inkomstenbelasting worden verdeeld over jullie beiden.

Trouwen

Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om te trouwen. Trouwen doe je door elkaar het ja-woord te geven bij de gemeente. Bij samenwonen worden zaken niet automatisch geregeld, maar bij trouwen is dit wel het geval. Zo ben je bijvoorbeeld allebei eigenaar van goederen die tijdens je huwelijk worden verkregen, maar ook van schulden die tijdens het huwelijk worden aangegaan. Dit geldt niet wanneer er sprake is van een erfenis of een schenking. Als je onder deze regels uit wil komen, kun je gebruik maken van huwelijkse voorwaarden. Dit is bijvoorbeeld slim als een van de echtgenoten ondernemersrisico loopt. Zo kan het vermogen van de andere echtgenoot namelijk worden beschermd. Er zijn nog veel meer zaken die worden geregeld, zoals erfrecht, alimentatie en pensioenen. Als je wil scheiden, heeft dit dus grote gevolgen. Vaak is het dan verstandig om scheidingsbemiddeling in te schakelen.

Geregistreerd partnerschap

De gevolgen van trouwen zijn bijna hetzelfde als de gevolgen van een geregistreerd partnerschap. Ook deze relatievorm wordt aangegaan door het geven van het ja-woord bij de gemeente. Wat betreft vermogensrecht en erfrecht zijn de gevolgen hetzelfde. Ook bij een geregistreerd partnerschap zijn de goederen die je voor je huwelijk hebt verkregen alleen van jou, en de goederen die je tijdens jullie huwelijk verkrijgt van jullie samen. Daarom kan scheidingsbemiddeling ook hier heel fijn zijn als jullie uit elkaar willen gaan. Het grootste verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap zit in het erkennen van kinderen. Bij een geregistreerd partnerschap moet de vader het kind erkennen, terwijl bij een huwelijk direct familierechtelijke banden ontstaan. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap is wel een stuk makkelijk dan een huwelijk. Dit geldt alleen wanneer er geen sprake is van minderjarige kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.