Zit je te twijfelen of je mediation nodig hebt? Mediation Apeldoorn geeft het antwoord

Bemiddeling is een manier om eventuele verschillen tussen u en uw ex-partner op te lossen, met de hulp van een derde die geen partij kiest. De derde persoon wordt een mediator genoemd. Zij kunnen u helpen overeenstemming te bereiken over zaken met geld, eigendommen of kinderen. Je kunt bemiddeling proberen voordat u naar een advocaat gaat. Als u eerst naar een advocaat gaat, zullen zij waarschijnlijk met u bespreken of eerst bemiddeling kan helpen. Je hoeft niet naar bemiddeling te gaan, maar als u uiteindelijk naar de rechtbank moet om uw geschillen op te lossen, moet u normaal gesproken bewijzen dat u naar een informatie- en beoordeling bijeenkomst voor bemiddeling bent geweest. Dit is een kennismakingsgesprek om uit te leggen wat mediation is en hoe het je kan helpen. Er zijn enkele uitzonderingen wanneer je niet naar mediation Apeldoorn hoeft voordat u naar de rechtbank gaat, bijvoorbeeld als je het slachtoffer bent geworden van huiselijk geweld. Als je naar de rechtbank moet en jouw ex-partner wil geen mediator, neem dan contact op met de mediator en leg de situatie uit. Je kunt jouw ex-partner niet dwingen om naar bemiddeling te gaan.

Wat gebeurt er bij bemiddeling

In het kennismakingsgesprek ontmoeten u en uw ex-partner meestal afzonderlijk een getrainde mediator. Hierna heb je bemiddelings sessies waarin jij, je ex-partner en de bemiddelaar bij elkaar zitten om je verschillen te bespreken. Jij en jouw ex-partner kunnen in verschillende kamers zitten als u niet in staat bent om samen te zitten en de bemiddelaar vragen om heen en weer te gaan tussen u in. Dit soort bemiddeling duurt langer en is dus meestal duurder.

De bemiddelaar kan geen juridisch advies geven, maar hij zal:

– Luister naar uw beide standpunten – zij zullen geen partij kiezen

– Helpen om een rustige sfeer te creëren waarin u tot een overeenkomst kunt komen waar u allebei blij mee bent

– Stel praktische stappen voor om u te helpen het eens te worden

Alles wat u tijdens bemiddeling zegt, is vertrouwelijk.

Als je kinderen hebt, zal jouw bemiddelaar zich normaal gesproken richten op wat het beste voor hen en hun behoeften is. De bemiddelaar kan zelfs met je kinderen praten als zij denken dat het gepast is en jij het ermee eens bent.

Aan het einde van uw bemiddeling

Jouw bemiddelaar zal een ‘memorandum van overeenstemming’ schrijven – dit is een document dat laat zien wat jullie hebben afgesproken. Jullie krijgen allebei een exemplaar. Als jouw overeenkomst over geld of eigendom gaat, is het een goed idee om jouw memorandum van overeenstemming naar een advocaat te brengen en deze te vragen er een ‘toestemming bevel’ van te maken. Dit betekent dat jij jouw ex-partner voor de rechter kunt dagen als deze zich niet houdt aan iets dat je hebt afgesproken.

Locaties van mediators

Mediatiors vind je vrijwel door heel Nederland bijvoorbeeld in:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In elke provincie zul je een geschikte mediator vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.